PunctR...

Het aanprikken van grote bloedvaten (venen) in de hals is een veel voorkomende procedure in de Nederlandse gezondheidszorg. Plaatsing van deze lijnen gaat gepaard met een (aanzienlijk) risico op complicaties. In de literatuur wordt een complicatie risico oplopend tot 15 procent genoemden met name complicaties zoals bloeding en de kans op een pneumothorax (klaplong) zijn berucht.1-3 Het moge duidelijk zijn dat het risico op complicaties groter is in ongetrainde/onervaren handen. Gelukkig wordt er steeds vaker gekozen voor “plaatsing onder zicht” middels een echografie apparaat. Deze werkwijze heeft de kans op complicaties aanzienlijk verminderd.1-5 De echogeleide techniek wordt ook steeds vaker gebruikt voor het effectiever aanprikken van dialyse shunts door gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast vinden we de echo steeds vaker terug in de handen van zorgprofessionals die zich bezig houden met het echo geleid plaatsen van infusen bij jonge kinderen.8-10

Echogeleid prikken (puncteren) vergt echter een goede oog-hand coördinatie die getraind dient te worden. Dit ‘oefenen’ gebeurt in de praktijk voornamelijk ‘op de patiënt’. Er zijn echter ook, zogenaamde, fantomen (ook wel modellen) op de markt maar deze zijn zeer kostbaar, oplopend tot enkele duizenden euro’s. Dit moet ook anders kunnen vinden wij als CareVisionair. 2, 11-13

PunctR begon als een persoonlijke zoektocht om een (goedkopere) manier te vinden om deze oog-hand coördinatie te trainen in mijn opleiding tot chirurg. In de meeste opleidingsklinieken is nu eenmaal niet genoeg geld om deze fantomen aan te schaffen. Na de nodige ‘trail and error’ met fantomen gemaakt van verschillende materialen hebben we een goed beeld van wat de essentie is van het echo-geleid prikken en welke eigenschappen een fantoom moet hebben. (Zie publicatie: artikel en video)

Het doel van CareVisionair was om een goed alternatief voor de huidige beschikbare fantomen op de markt te brengen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat het fantoom aansluit bij de wensen uit de praktijk en dat het vóóral betaalbaar is. Het fantoom moest enkel de essentiële eigenschappen bezitten om op een goede manier oog-hand coördinatie te trainen en enkele procedurele stappen te doorlopen alvorens met de techniek de kliniek in te gaan.

In 2019 is het ons gelukt om een kwalitatief en betaalbaar fantoom te produceren genaamd -PunctR-.

We zijn er trots op dat we al veel klinieken, onderwijsinstellingen en ook bedrijven hebben kunnen voorzien van kwalitatief hoogwaardige fantomen. We hopen zo ons steentje bij te dragen aan veiligere patiëntenzorg.